Waarheid en Ego

25 oktober 2013

Twee teksten uit Notes on Spiritual Discourses - By Nitya Tripta, een prachtig verslag van gesprekken die Krishna Menon (Shri Atmananda) met zijn bezoekers had tussen 1950 en 1959. Een pdf-bestand daarvan is te downloaden bij Bronnen op deze site.

De teksten illustreren hoe Ontwaken niet het einde van alle patronen is, doch het begin van een periode waarin - met moed en geduld - neigingen ontzenuwd worden. Aandacht wordt steeds door het Licht gegrepen, en blijft ten slotte ook in de dagelijkse activiteiten thuis in de ware Natuur. (Gebruikte teksten: nr. 1122 en 1124, blz. 329 en 330)

 

Wat gebeurt er met het ego na Besef van Waarheid?

Zelfs bij het eerste Besef van Waarheid, ben je bevrijd. Echter lijkt het ego zelfs daarna nog te functioneren. Ja, Waarheid werd beseft, ondanks alle tegenwerkende neigingen.

Daarom zul je nu, met de extra kracht en het Licht van de Waarheid, de geneigdheden onder ogen moeten komen om ze te ontzenuwen.

Dit kan gemakkelijk, door het beseffen van de Waarheid en die ervaring van Beseffen te herhalen, zo vaak mogelijk. Na alle trouw aan het ego opgegeven te hebben, wendt de geest zich tot Atma als zijn enige toeverlaat; zoals een slaaf of schaduw, volgt ook ego de voetstappen van de geest en functioneert verder slechts als verwijzing naar Atma.

Hoe overwin je de geneigdheden na het Besef van Waarheid?

De Waarheid is beseft. Maar daarmee alleen ben je niet altijd bewust van Werkelijkheid. Gegrepen door de vroegere geneigdheden uit je leven, vergeet je de Waarheid.

Dan kun je of Diep Schouwen en de wereld herkennen als niets dan Bewustzijn, of - ervan uitgaande dat de wereld bestaat - weten dat je zijn getuige bent en onaangedaan blijft door het waargenomene.

Er komt een tijd dat je innerlijke oog altijd helder zal zijn, jou bevestigend in je ware Natuur, zelfs als je bezig bent in activiteiten.

healingsite   1993 - 2022