Meditatie - Luisteren

22 januari 2013

De volgende Meditatie kun je overal en altijd 'toepassen'. Het mooie is dat het vanzelf al gebeurt en simpelweg vraagt om ontvankelijkheid en opmerkzaamheid…

Merk - terwijl je zit, staat, loopt of ligt - dat Luisteren moeiteloos en vanzelf gebeurt. Hoor de geluiden in en rondom je lichaam. Onderzoek of Luisteren grenzen heeft… of Luisteren een activiteit of handeling is.

Vergeet dat je oren horen en besef de Openheid. Luister met heel je lichaam. Voel dat alles luistert. In dit open Luisteren lossen grenzen van je lichaam op en ontvouwt zich een levende ruimtelijkheid.

Onderzoek waar geluiden gebeuren… de zintuigen lijken te zeggen dat geluiden buiten je zijn… merk dat ze in jou, in Bewustzijn gebeuren. Vraag je af of er een grens is tussen Luisteren en geluid.

In deze directe, open Onmiddellijkheid vallen de begrippen binnen en buiten weg, net als subject en object. Geluid bestaat niet als een apart object, doch is een verschijning van Gewaarzijn.

Luisteren is het directe open Zijn dat Gewaarzijn is. Luisteren behoort niet aan iemand toe… het is wat bovenpersoonlijk als Aanwezigheid gebeurt.

In besef van Luisteren verliest aandacht de spanning van 'veiligheid aan de identiteit geven'. Open Luisteren is het ware Zelf, of open Aanwezigheid waaraan alles verschijnt.

Deze Openheid is De oorspronkelijke Stilte, waarin de tegenstelling stilte en geluid wegsmelt. Je bent die Stilheid… je bent dit open, stille Luisteren. Dit besef geeft een weldadige tinteling in het lichaam.

zie ook:  Verlangen

healingsite   1993 - 2022