Komm, süßer Tod - BWV 478

6 oktober 2017

Een geestelijk lied van J.S. Bach, geschreven op een anonieme tekst uit 1724. De tekst - Komm, süßer Tod - gaat over verlangen naar vrede. De dood wordt daarin gezien als bevrijding van het aardse lijden, een verhuizing van de ziel naar de hemel.

In de compositie van Bach, en in de uitvoering ervan, spreekt vooral een groot vertrouwen, en is de rust en vrede merkbaar als een levende actualiteit. De dood is dan het wegvallen van de valse identiteit, het einde van identificatie met de vorm… een Herkennen van het tijdloze Licht van de ware Aard die Nu is.

Een diep ontroerende, ingetogen, tedere uitvoering van dirigent Leopold Stokowski met een door hemzelf geselecteerd symfonie orkest van musici uit New York, opgenomen in 1958…

Indien de video niet beschikbaar is kunt u hem rechtstreeks op YouTube bekijken: Komm, süßer Tod - BWV 478

De bladmuziek van J. S. Bach vindt u hier: bladmuziek BWV 478. Het lied is gecomponeerd op een tekst uit 1724 van een anonieme schrijver: Komm, süßer Tod - 1724.

De Noorse componist Knut Nystedt (1915 - 2014) maakte een prachtig arrangement met het stuk van Bach als uitganspunt. Een uitvoering daarvan kunt u hier vinden: Immortal Bach.

healingsite   1993 - 2024