Immortal Bach - Knut Nystedt

1 oktober 2017

Een prachtig, meditatief arrangement van Knut Nystedt (1915 - 2014), op de compositie Komm süßer Tod - BWV 478 van J.S. Bach.

De tekst wordt in verschillende tempi overlappend gezongen. Elke 'overlap' eindigt weer in een prachtige harmonie. Bijzonder is ook dat er door de verschillende tempi weer nieuwe harmonieën ontstaan. Het koor is verdeeld in vijf groepjes, die op verschillende plekken in de ruimte opgesteld staan.

Onderstaand vindt u een uitvoering door het Nederlands Kamerkoor o.l.v. Risto Joost in de Pieterskerk te Utrecht, die plaats vond op 17 april 2015.

De bladmuziek van het arrangement en de aanwijzingen van Knut Nystedt vindt u hier: Immortal Bach.

Uitvoeringen van de oorspronkelijke compositie van Bach, alsook de bladmuziek ervan, vindt u op deze bladzijde: Komm, süßer Tod.

De dood als metafoor voor Ontwaken

De oorspronkelijke tekst - die hier te vinden is: anoniem 1724 - gaat over verlangen naar vrede. Daarin wordt de dood gezien als bevrijding van het aardse lijden… een verhuizing van de ziel naar de hemel.

In de compositie van Bach en de uitvoering ervan spreekt vooral een groot vertrouwen, en is de rust en vrede merkbaar als een levende actualiteit. In het arrangement van Nystedt is het nog duidelijker dat de dood nu hier is, als het wegvallen van de valse identiteit… als Openheid, Vrede en Stilheid… de dood als Licht van de ware Aard, het Licht dat tijdloos Nu is.

healingsite   1993 - 2024