Enkelvoudig Zijn

Enkelvoudig Zijn

30 mei 2012

Wat nooit ontkend kan worden, is besef van Zijn. In vreugde, verdriet, boosheid, angst, wanhoop of rust… telkens is er weten dat zegt: Ik ben. Dit 'IK' is geen object, doch de actualiteit van Zijn.

Ego-activiteit negeert dit besef van Zijn, legt 'ik' en 'omstandigheden' vast in aparte beelden, en blijft hardnekkig redenen aandragen waarmee het de bewering ik kan er niet zijn, of jullie mogen er niet zijn, of het is nog niet goed rechtvaardigt.

Wanneer het besef 'Ik ben' werkelijk doordringt, verliest het verbeelden de macht over zijnsbesef. Ineens is helder dat die 'macht' geheel denkbeeldig is. Voorafgaand aan alle ervaringen is altijd eerst Zijn de Grond waarop ego-activiteit een betoog óver Zijn kan voeren… aandacht valt terug in direct Zijn, het vermeende ik vervliegt.

Ondeelbare Zijn manifesteert als Ik ben. Als geestelijke voorstelling lijkt Zijn een op tijd gebaseerd figuur, zich vasthoudend aan geschiedenis en werkend aan een ontwikkeling.

In direct Zijn is geen tijd, en blijkt 'ik' een illusie… Leven is dit onmiddellijke Bewustzijn, waar uit gewoonte een handelend 'ik' met een verhaal van gemaakt wordt. Direct Zijn is de tijdloze Oorsprong, waar Oorsprong en Bestemming één is. Identificatie met ervaring suggereert een apart 'ik'… dat 'ik' is een echo die overheerst lijkt door tijd.

Echo is de herhaling van tot identiteit gestolde ervaring (moment-opnames). Geestelijke activiteit houdt zich daarin bezig met worden, tijd en bestemming… gedreven door een pijnlijk zelfbeeld, waar aandacht in de worsteling van wegvlucht… zonder besef van het onderliggende Zijn dat Is.

Vanuit de echo lijkt alles/iedereen anders dan 'ik'. Angst, verdediging en afstand lijken overbrugd te moeten worden. Tot Enkelvoudig Zijn beseft en de droom-ik doorzien wordt. Worstelen wordt herkend als hunkeren naar Licht en Liefde, als zoektocht naar God-Bewustzijn-Zelf. Het besef van Zijn - of 'Ik Ben' waar 'ik' in wegsmelt - wordt ook wel Zelf-realisatie genoemd.

healingsite   1993 - 2024