essentie runen
show/hide menu
Hagalaz

9. Hagalaz - Heel

   

Zelfwerkzame, zelfregulerende kracht, die vaste patronen en structuren los trilt.

Heel is het metaforische framewerk dat als Komos gebeurt. Die immense verschijningswereld is een zelfwerkzame kracht. Deze reguleert bovenpersoonlijk vanuit een ongrijpbare Orde de samenhang en omloop van de Kosmos. Dit is zelfloze Liefde in actie.

De helende* kracht daarvan dringt diep door in verkramping en misvatting. Innerlijk en uiterlijk blijken relatief en een gevolg van denken dat ontstond door vervreemding van het innerlijke Hele. Dat is de geest die zichzelf als een apart wezen leerde zien. Heel (evolutionair vermogen) is vóór de tijd het tijdloze Nu.

Zijnsbesef (ik) bouwt een denkbeeldig framewerk, waaraan het zich vast houdt om er zekerheid en vertrouwen mee te suggereren. Deze constructie wordt opgebouwd uit mentale voorstellingen van een handelend zelf. De samenhang daarvan (entiteit*) is door het ego bedacht om onderhuidse conclusies, over gebeurtenissen die als mislukt gezien werden, uit het directe zicht te houden.

De spanning daarvan zorgt voor stoornissen in geest, lichaam en gedrag. Besef zondert zich af van de Bron waaraan het bewustzijn ontleent. Onbewust wordt vervreemding gecreëerd. Aanvaarding van die eenzame inbeelding brengt het besef (ik ben) weer terug bij de Bron.

Heelheid, compleetheid, kosmisch ei, omvatting, bescherming, sneeuwvlok, hagel, evolutie, verandering, helen, mysterie, kennis, framewerk, structuur, schepping.